Blogginnlegg og skoleoppgaver


Fra Guros Blogg,


Bøker er ikkje som god sminke!

Eg er ei jente på 15 år, som elskar å sminke meg. Fram til nå har eg ikkje vore spesielt glad i å lesa bøker. Sjølv om eg veit at det hadde vore fornuftig å bruka meir tid på å lesa bøker i staden for all den tida eg bruker på å legge sminke. Dette fordi eg veit eg kunne ha lært meg mykje lærerikt som eg kanskje ville ha nytte av seinare, sjølv om eg ikkje skal bli forfattar.

Eg blir glad av å sminke og av å pynte meg, men den same gode følelsen kommer ikkje når eg les bøker. Eg kan ikkje forstå at nokon kan like å sitje rett opp og ned i en stol eller ligge på ein sofa eller i senga for den sakt skyld og tydeligvis kosa seg glugg i hel, med ei tjukk bok mellom fingrane.  Eg har ofte undra meg over kvifor eg aldri har treft på den riktige gode boka. Hadde det vorre like lett som å finne den gode sminke, hadde det vore ein enkel sak. Det tar meg bare eit par minutt å finne den perfekte mascaraen og fundation, men eg måtte ha leita i fleire år for å finne den boka som eg ville ha likt å lesa. Eg trur ikkje det finnast ei bok som klarer å opphelde meg meir en 30 minuttar, og da har eg pint meg sjølv lenge nok.

Men ein dag kom det forfattarbesøk på skolen min, det var Martin Nygaard. Han virket som ein heilt vanleg forfattar, altså uinteressant og kjedeleg, han kom sikkert for å manipulere oss, gjøre oss gale etter boka hans, men det gikk ikkje med meg! Han kom for å fortelje om to av sine store verk, Autopilot og Autofokus. Eg ville egentlig bare ha besøket overstått så fort som mulig og tenkte at dette ville bli den lengste timen dette året. Men da han opna munnen sovna eg faktisk ikkje, eg vart heilt med. Eg kunne ikkje la være å høre på kva han hadde å fortelje. Han kom ikkje for å snakke om kor viktig det var å lesa litteratur, han forstod faktisk oss ungdommar. Han skjøna at vi ikkje ville lesa ei bok, med det kule omslaget og den fengande tittelen. Han hadde skreve ei bok for gutane bak i klasserommet som ikkje ville lesa. Men eg vart så oppslukt av hans foredrag, så eg tenkte at dette kanskje var ei bok for meg, og det skada jo i alle fall ikkje å prøve. For eg var jo ei jente som ikkje ville lesa, eller ikkje klarte å lesa. Eg kunne jo lesa, det var ikkje det, men eg har liksom aldri funne den rette boken for meg. Men nå trur eg at eg vart ferdig å lete, det var Martin Nygaard som skulle til.

Hans bøker var god litteratur, og eg måtte bare lesa meir og meir. Eg klarte ikkje å legga bort boka, eg måtte bare lesa kapittel for kapittel, side opp og side ned.Så når eg vart ferdig med den første boka, så var det å begynne på den andre boka hans. Eg ble bare meir og meir oppslukt, og eg elskar måten han skrivar på, kvar setning er like spennande. Nå venter eg bare på hans bok nummer tre, den kommer eg til å lesa same dagen den kommer ut. Det er akkurat som sminke, noe som eg må ha på meg kvar dag. Eg vil lesa, eg må lesa, akkurat som med sminke. Martin Nygaard og sminke kan eg veie opp mot kvarandre, sjølv om dei er veldig forskjellige.

Men eg vil nok framleis bruke meir tid på sminke og stæsj, enn å lesa bøker. Visst Martin Nygaard ikkje holdar på til evig tid, ære vere deg, du fikk meg til å lesa fleire bøker. Takk, du tok vekk min skrekk retta mot litteratur, du viste meg at det fantes gode bøker som var leselig for ungdom. Der vart ikkje noko feil med meg, men faktisk med dei forfattarane som prøvde så veldig hardt å skriva ungdomslitteratur!


 

 

autopilot <3

  • 14.apr.2009 kl.16:52

Autopilot er en bok. Jeg elsker den, det er den beste jeg har lest. og jeg har lest mange. før likte jeg og lese, jeg leste hele tiden:p jeg vet: n e r d. men jeg har egentlig slutta å lese nå, for ble så lei og har aldri tid og sånn. men damn, jeg er glad jeg leste mye før. jeg slipper å stresse med norskstiler og sånn, det er lett :- D så noen ganger får jeg og noen andre gå ut, for vi kan alt det de andre skal lære ahahaha. men ja, jeg vil bare anbefale alle å lese denne boka. Den er altså skrevet av Martin Nygaard og handler om en rå fyr som heter Laurits Liguster:- D les den.
det stygge biblioteket i ølen har ikke resten av serien, for jeg vet det er flere bøker etter denne. men håper jeg finner de andre på en bokhandel en eller annen fjern plass. jeg liker ikke å ha bilder av meg selv, men bare sånn at dere vet hvordan boken ser ut og dessuten måtte jeg ha et bildeee. som ble tatt for to minutter siden -.- men nå må jeg spise maaat<3<33<3<3385+986284732  hade ehehehe.

Oda EmilieFORFATTEROPPGAVE

”AUTOPILOT”, skrevet av Martin Nygaard
Februar 2009
Victoria Høgåsen Aguiluz, klasse 10 D, Grevlingen ungdomsskole

forfatteroppgave og bokanmeldelse
Tittel: Autopilot (2005)
Forfatter: Martin Nygaard
Bokforlag: Hurra Forlag
Antall sider: 216

Bokanmeldelse

Hovedpersonen heter Laurits Liguster. Laurits er en vanlig tenårsgutt som alle andre gutter. Han tenker mye på sex, kjærlighet, spy og sæd, og hvordan han skal klare å kontrollere seg selv. Forholdet med foreldrene begynner å bli dårlig, og han lyver for å slippe lettere unna. Han får også sin første ordentlige kjæreste. Hun heter Lotte. Lotte lager mye av dramatikken i denne boka. Det er mye kjærlighet, men også kjærlighetssorg. Alt handler om hvordan det er å være ungdom og hvordan Laurits på 15 år skal klare å kontrollere seg selv. Laurits som hovedperson er en bøllete gutt som finner på mye sprell. Han er bestekompis med Jonny. Venner skal liksom alltid være der for hverandre, selv om de ikke alltid tar de samme valgene – bare de samme jentene. Ellers så er livet til Laurits preget av mange bekymringer og at han ofte havner i pinlige situasjoner, problemer og vanskeligheter. Da er det godt å snakke med noen som forstår hvordan ungdom har det, og dermed blir en uteligger blir hans venn.

Forfatteren har skrevet boken for tenåringsgutter som ikke er så glad i å lese, eller som ikke leser bøker så ofte (www.wikipedia.no). Han har lagt vekt på å bruke et lett forståelig språk og bruker mye humor. Han er dønn ærlig og pynter ikke på sannheten. Jeg føler at veldig mange ungdommer kan kjenne seg igjen, siden boka handler om å være i ungdomsmiljø. Selv om boken er spesielt skrevet for gutter, kan også vi jenter kjenne oss igjen. Det er også en del konflikter i boka, som først og fremst handler om at han krangler med foreldrene, samt at det er mye dramatikk med kjærester og venner. Det er faktisk akkurat slik det er å være ungdom!

Forfatteren Martin Nygård hadde lese- og skrivevansker i ungdomsårene. De få bøkene han leste var så dårlige at han bestemte seg for å skrive dagbok. Hans dagbok fra tenårene, dvs. ungdomsmiljøet på 1970-tallet, er utgangspunktet for boka ”Autopilot”. Selv sier han at boka er 50 % basert på hans egen ungdomstid, 30 % prosent er fra miljøet han vokste opp i og de siste 20 % er hans egen fantasi (http://www.amot.gs.hm.no/reportasjer/2005_2006/leseforeningen/index.htm).

Flere av ungdommene som har lest boken sier at kjenner seg igjen i det han skriver, og ingen har tenkt på at dette handler om ungdommer helt tilbake på 1970-tallet. Jeg må si meg enig… Selv om boken til tider er veldig ekstrem, (jeg ville for eksempel ALDRI funnet på å tenne på et levende kjæledyr, selv om det er for å hevne meg på kjæresten), så beskriver forfatteren akkurat slik det er å være ungdom i dag. Jeg synes forfatteren bruker mye humor og jeg begynte å le høyt flere ganger, men boken er også trist og alvorlig.

Dette er en bok jeg absolutt vil anbefale andre ungdommer å lese. Uansett om du er gutt eller jente. Du bør nok ikke være for ung, for den er litt rå i språket, men på ungdomsskolenivå er det helt ok. Jeg tror også at mange voksne kan ha interesse av å lese den. Ja jeg ønsker faktisk å anbefale den til de voksne også, slik at de kan mimre og huske tilbake til sin egen ungdomstid, og kanskje på den måten forstå dagens ungdom litt bedre J.

Forfatteren og hans virke

Martin Joyce Nygaard er født 27. mars 1960. Han er en norsk barnebokforfatter og kjent for bokserien Godteposen og ungdomsbøkene Autopilot og nå sist i 2008 boken Autofokus. Han er gift med Victoria Dahr (født i 1963). Hun arbeider som illustratør og forlagsdirektør for Hurra Forlag. Sammen har paret drevet Hurra Forlag (www.hurra.no) i Oslo siden 2002.

Forfatteren og hans kone har 5 barn; Annie (20), Mikkel (18), Ida Maria (16), Didrik (12) og Henning (10). Familien bor på Smestad i Oslo, i tillegg har de arvet en hytte fra 1940-tallet som ligger på Dypeklo, ved Slevik utenfor Fredrikstad. Der tilbringer familien stort sett hele sommeren og andre ferier (http://forbruker.no/hyttemagasinet/article1952327.ece).

Martin Nygaard har også deltatt som klarsynt i TV Norges reality-serie ”Jakten på den 6. Sans” i 2008. Programmet gikk ut på å bli teste for sine synske ferdigheter.

Etter å ha tatt kontakt med forfatteren per e-post, fikk jeg en rask, kjempe koselig og informativ tilbakemelding, hvor forfatteren forteller at han kun skriver barne- og ungdomsbøker. Meningen med hans forfatterskap er å styrke dem, gi dem næring til utvikling av fantasi og selvforståelse, i tillegg til at bøker som barn og unge selv liker, er i dag er en mangelvare, etter hans mening.  På mitt spørsmål om hvordan han får ideer til å skrive bøker sier han at bøkene regelrett vokser ut av ham. Ungdomsbøkene er dramatiserte biografiske, og på den måten er det egenopplevde opplevelser han er så ærlige om. Når han skriver for den yngre målgruppen bruker han fri fantasi.

Som tidligere nevnt begynte Martin Nygård å skrive boken ”Autopilot” som 15-åring. I dag har boken solgt 9500 eksemplarer. Før han og kona bestemte seg for å gi ut boken i sitt eget forlag, fikk den 22 skriftlige avslag fra andre bokforlag. Fortiden jobber forfatteren med den 3. Boken om Laurits. Det kommer altså en oppfølger, forhåpentligvis i 2010. Foreløpig heter boken ”Autonom”.

På mitt spørsmål om han har vunnet noen priser for sine bøker, får jeg til svar at hans bøker ikke er anerkjent av de som deler ut slike priser. Han får masse, masse positiv og bekreftende tilbakemeldinger fra ungdom rundt om i det ganske land, i motsetning til ”hat-mail” fra ”besserwisserne”, dvs. voksne som ikke engang har lest bøkene hans.  

Forfatterens bokutgivelser

1995: Godteposen - høytlesningshistorier for barn, Grøndal Dreyer Forlag
2002: Godteposen - 24 historier - 2. Drømmedrops
2003: Godteposen - 24 historier - 1. Fantasislikkeri
2003: Godteposen - 24 historier - 3. Lekre lakriser
2004: Godteposen - 24 historier - 4. Puffet ris
2005: Godteposen - 24 historier - 5. Snipp snapp snop
2005: Autopilot - roman - ungdomsbok
2008: Autofokus - roman – ungdomsbok

 av Ingrid Vestner Arntsen, Bjørnegård skole

AUTOPILOT

Autopilot er en norsk roman, skrevet av Martin Nygaard og gitt ut av Hurra Forlag i 2005. Autopilot er en bok om Laurits Liguster, en gutt i tenårene som sliter med mye. Både på skolen, hjemme og på damefronten. Han stjeler bestevennen PKs kjæreste, uten å tenke særlig mye mer over det.

Det nesten eneste han tenker på er å ha sex men kjæresten, Lotte.  Noe hun ikke er klar for. Han prøver igjen og igjen, uten noe videre hell.  Lotte virker som en forsiktig person, som er usikker på seg selv, og folkene rundt seg. I og med at Laurits er utro mot henne på konfirmasjonsleir, har hun problemer med å stole på han. Lotte har en storesøster som heter Inger. Lotte og Inger er endel sammen, også med hver sin kjæreste. Alle fire spiller ofte kort sammen hos Lotte og Inger.

Hjemme mister foreldrene troen på han mer og mer i løpet av boken. Både fordi han drikker, har fester når de ikke er hjemme og fordi han ikke bryr seg det minste om skolen. Foreldrene er gode foreldre som prøver å verne sønnene sine, Laurits, Bror og Mini mot det negative i omverdenen. Moren er gravid.

Rektor truer med å flytte Laurits til en spesialklasse, han mener det hadde vært det beste. Noe Laurits ikke er enig i. Han nekter. Rektor gir han en sjanse, som han missbruker.

Jonny, Laurits bestevenn sitter i rullestol, og har absolutt ikke selvtilliten på topp. Han blir sammen med en av de peneste jentene, Katinka. Men dumper henne fordi han tror hun bare bruker han, og egentlig ikke liker han i det hele tatt.

I leiligheten under Laurits bor en jente som er noen år eldre enn Laurits. Hun heter Sandra og snakker norsk-amerikansk. Faren til Laurits kaster henne ut fordi han tror hun har dårlig innflytelse på Laurits og brødrene hans. Laurits blir med henne og hennes nye type til Krishna-kollektivet. Der bestemte han seg for å bli en Krishna.

Han prøver å rømme til Australia, men ombestemmer seg i siste liten.

Språket i boken er veldig enkelt, og lett å forstå fordi det er ungdommelig.

Boken passer for ungdommer fra 13 til 15 eller 16 år. Men ekstra godt for de som ikke er så glade i å lese ellers, fordi boken gjelder ting som er aktuelle i mange ungdommers hverdag, og vil kanskje derfor engasjere dem mer.

Jeg har lest få bøker som handler om det samme, men noen som handler om noe av det samme. Men jeg likte denne boken veldig godt fordi jeg syns den legger veldig vekt på de tingene som er vanskelige gjennom ungdomstiden. Og boken forteller oss kanskje hvordan vi ikke skal løse de utfordringene vi møter. Jeg har i hvert fall ikke så lyst å ende opp som Laurits.Se også denne Power Point presentasjonen av Helle og Sara