Leserreaksjoner fra ungdommer og foreldre

Favorittforfattere: Stephenie Meyer, Martin Nygaard og J.K. Rowling
Favorittbøker: Evighetens kyss, Under en ny måne, Formørkelsen, Formørkelsen, Autofokus, Autopilot og Autonom.
Anna Emilie

Autofokus av Martin Nygaard. Har også lest Autopilot & Autonom av samme.
Det er en serie om Laurits Holden Liguster gjennom hans tid på ungdom skolen. Den er UTROLIG bra. Den er også skrevet fra ungdommens side, altså at det er synsvinkelen til en ungdom. Beste boka jeg har lest ;)
-Rikke

Hei!
Vi skal lese en eller flere bøker i de neste ukene framover på skolen. Jeg er generelt ikke interessert i bøker, og sliter veldig med å finne en bok! Jeg har vel egentlig bare lest to bøker etter jeg sluttet på barneskolen. Disse het Autofokus og Autopilot av Martin Nygaard. Har du noen tips?
Bøker som muligens kan interessere meg kan inneholde litt mørke bøker med sex, dop, alkohol og det som følger med. Jeg liker å kjenne meg litt igjen i boka, akkurat som om det er en ungdom som har skrevet boka, og ikke en gammel mann som ikke får det til i det hele tatt. Håper virkelig du kan hjelpe meg!
Innsendt til Klara Klok av gutt 17 år

Eplekjekk 16 år
: Denne boka er etter min mening noe av det beste jeg har vært borti. Når jeg først hadde starta å lese, greide jeg ikke å få øynene vekk. Jeg ble oppslukt. Men skal du først lese denne boka, må du også lese "Autopilot", som er en fortsettelse. Jeg må si at jeg blir rørt av disse bøkene, da jeg mer enn en gang kjenner meg igjen. Jeg anbefaler dere å lese disse. Terningkast 6! Link til innlegget

Emilie, Debattcentralen:
Jeg leser en bok av Martin Nygaard som heter Autopilot. Det er ikke en veldig kjent bok, men det er faktisk en av de beste bøkene jeg har lest. Litt som Beatles egentlig. Anbefales absolutt, handler om en gutts liv når han er tenåring. Det skjer utrolig mye og du kjeder deg aldri. Tror den er basert på forfatterens eget liv da han var ung, og det gjør den bare enda mer utrolig og fenomenal. Les den!!!

Elisabeth i 8 klasse, Tromsø:
Den er ufattelig bra! og jeg kjenner meg igjen i en del av tingene som skjer med Laurits... bare på jente måten selvfølgelig=)
Det er en bok man ikke bare kan lese en par sider om gangen av... for når man leser litt, må man bare lese mer. Moren min måtte nesten drege fra meg boken for at jeg skulle komme til middag.. jeg leste den ferdig på nullkommanicks fordi jeg ikke ville slutte å lese!=D

Bente i 10'ende klasse, Selbu:
Jeg elsket den!:-) Jeg stekte vafler samtidig som jeg leste den, vaflene ble brente fordi det rett og slett var umulig og legge fra seg boka, og etter kun 3 timer var siste side lest, noe som er svært sjeldent i mitt tilfelle.
Den dagen klassen skulle låne bøker til prosjektet leste bibilotekdama et kapitell i fra boka og sa at hun håpet at en av oss ville lese boka, men det var ikke bare en som ville lese den men hele klassen, og det ble en skikkelig fight om hvem som skulle lese den (mohaha, jeg vant!), og nå håper jeg at de har tenkt å bestille et klassesett av boka, fordi jeg har en VIRKELIG stygg mistanke om at Autopilot vil bli mye bedre motatt enn Kristin Lavransdatter;).

Mari
(17) - Veldig artig bok! Glad noen forteller historien til "problembarna" også. Veldig lettlest. Spennende å følge historien og fint med såpass mye direkte tale.

Marita (17) - En bok man lett blir revet med i og kan lese mye av. Veldig fin slutt og interessant historie om en litt sær gutt. Jeg liker den!

Julie (16) - Da jeg var 14-15 år leste jeg noen ganske slappe ungdomsbøker. Denne boken var absolutt ikke døll! Veldig direkte og ærlig. Synes det burde være flere av denne typen bøker på markedet. Likte også veldig godt vinklingen, sett fra en person med en del problemer på skolen.

Christian (17) - Kjære Martin Nygaard. Jeg har lest boken "Autopilot" og ble ferdig med den på 10 timer ettersom boken var noe av det mer facinerende jeg har lest av bøker.

Georges - ..what came into my mind right away, was: Holden Caulfield (J.D. Salinger: The Catcher in the Rye) at the age of 15.

Andreas - Likte boken veldig godt. Noe Lars Saaby Christensen over den. Deilig gjensyn med barndoms-frogner.

Jeg er mor til en gutt på 16 år, og han har aldri likt å lese. Så snappet jeg opp meldingen fra deg og tenkte at aha - kanskje dette kan være noe! Joda, tuslet ned i bokbutikken og kjøpte boka jeg! Guttungen himlet med øynene da han fikk han, men han fant nå ut på egen hånd at han skulle nå gjøre et forsøk på å lese den, og det ble ikke bare med forsøket. Boken ble lest ut kjapt den! Kommentaren hans var at "Jeg kunne bare ikke legge den fra meg." Fra Bodil i e-post til forfatteren

Kristina
En jublende liten bokanmeldelse om en bok som fremmer leseglede og treffer et stort publikum. Boken har gitt meg det den lovet: latter, undring, og mangt et "Jøss, tenkte gutta slik!", ømme minner og skarpe beskrivelser av mennesker. Du traff meg flere ganger. Det blir vel ikke for utleverende å si det. :-) Du skriver rett og slett sabla godt! Jeg vil lese mer av det du har skrevet.

Soni (svensk manusforfatter):
Underbar bok! Tack för att jag fick läsa. Jag älskar karaktärerna och tonen. Historien är träffsäker, humoristisk men samtidigt bottnar den i det djupt allvarliga och smärtan med att växa upp och bli stor. Jag hoppas att ditt manus har en liknande ton för det är nämligen min favorit; när det pendlar mellan det allvarliga och roliga, det tragiska och det ljusa. Jag hoppas också att boken verkligen har spridits för jag kan inte tänka mig annat än att människor, både unga och äldre, kan ta till sig den och glädjas och gråta lite. De som läst den väntar nog med spänning på uppföljaren! Tack för god läsning!

Henriette (tysk forfatter og oversetter):
Jag lovade ju att ge dig feed back för Autopilot, och det ska du fa: GREAT! Jag tycker att du har lyckats mycketmycket bra med den svara balansgangen, det blev aldrig porr. Det konstiga var (och det är ett stort komplimang): Även om min tonarstid ägde rum för 40 ar sedan och dessutom i ett helt främmande land, sa kände jag igen mig. Du har lyckats fanga in atmosphären, tankegangarna, psykologin, det är verkligen storartat. 

Heidi, American mother
I really enjoyed reading the first 3 chapters of the book. Read it more than once actually, and really absorbed the meaning of the boy's character and feelings the second time.
Some of the struggles Laurits is going through, is very typical of the hormone surges that happen in our teen boys here in the States too. Human nature hasn't changed over the years, and this was captured very well. And the wanting to be discreet in a way, but also feeling exposed in some areas. The feeling of wanting the experience, but things not playing out exactly the way you would like, and a little embarrassment about being caught with the magazines etc. It's weird at that age to share these things with your parents.
The poker game experience, and Laurits being exposed, but the girls not following suit, was funny, and brought to mind a similar experience that happened to my brother. A laughable experience when you look back on it now, but uncomfortable when you go through it then. Also reminds me too, of the male perspective of Judy Bloom's "Forever", that she had written. I don't know if you remember that one, yet written with the teenage female point of view on the first experience.
I like your writing style Martin.