Reaksjoner fra bibliotekarer og lærere


Hei! Her hos oss i Radøy bibliotek/ Skulebiblioteket Radøy ungdomsskule,
går bøkene unna som bare det! Fikk inn tredje boka i forrige uke og den ble ikke stående på hylla! Tror særlig guttene liker bøkene!En lærer skrev til forfatteren:
Bibliotikaren på Ramstad ba meg hilse å si at en av elevene kom og ba om flere "slike" bøker etter å ha lest Autopilot, han hadde så og si aldri lest en bok før. I tillegg hadde han med en venn han gjerne ville skulle lese den!Liv norsklektor:
Jeg underviser i norsk i en klasse på videregående der en kan si at alle guttene er "gutten på bakersete rad", skolen er et oppbevaringssted og de vil helst være hjemme.
I høst begynte jeg å lese høyt fra Autopilot. I begynnelsen var jeg i tvil om dette ville fenge, det var tydelig at tiden var en helt annen (kassettspiller og David Bowie..) og det var gatenavn fra Oslo som er så kjente for meg, men ikke for en guttegjeng fra Finnmark.
Gjett om det fenget!! Guttene gikk fra å være verstingklasse til å gjøre det greit i norsk. Mye på grunn av at de få en rolig lesestund først i timen.
Jeg tror som du sier at det er veldig viktig å finne bøker som fenger, det er det jeg som lærer sliter med å finne. Jeg bryr meg ikke så mye om såkalt litterær verdi, en bok er god hvis den gir deg noe, det er mitt motto.
Tusen takk for at du har gjort skoleåret godt for meg og gutta mine.Biblioteksansvarlig ved Fiskå skole skriver:
"Jeg kjøpte boka med henblikk på gutter. Vi har noe vi kaller fredagsstuntet på biblioteket der vi serverer frukt og stunter ut utvalgte bøker. Autopilot var gjenstand for et slikt stunt. Og det var MANGE som ville ha den - og siden har den alltid vært utlånt."Biblioteksansvarlig ved Lista ungdomsskole skriver:
Jeg kjøpte 3 stk. Autopilot tidligere fra dere. -Og jeg må si det var en fulltreffer av en bok, spesielt for gutter, men jentene leser også med stor iver. De som påstår de ikke klarer å lese en bok, sluker denne boka. Jeg har venteliste på boka. Så dette var midt i blinken.Mariann (norsklærer i ungdomsskolen):
Har lest boken din “Autopilot” med tanke på om denne hadde vært noe for elevene mine. Jeg tror både jenter og gutter ville likt boken. Gutter fordi den beskriver deres hverdag og jentene, fordi de er nysgjerrig på hvordan guttene tenker.
For min egen del ble det litt rått og likefremt i forhold til seksualitet i begynnelsen av boken, men tror ingen av elevene ville følt det som unaturlig eller ekkelt. Jeg synes nok Laurits var litt endimensjonal til å begynne med, men likte ham bedre og bedre etterhvert.
Assosiasjonene til Lars Saaby Christensens ‘Beatles’ er helt klare, men syntes det bare var bra. Mulig man opplever det slik fordi miljøet er nesten det samme. Savner litt av jenteperspektivet også; at jentene ikke har like mye sjel som gutta, men tenkte også at du hadde tatt et valg om at dette er en bok på guttenes premisser. Alt i alt, jeg koste meg veldig.Tonje (norsklærer i gymnaset):
Jeg har lest boken din. Med stor glede! Jeg synes den er full av liv og driv, og jeg synes jeg blir kjent med hovedpersonen og blir glad i ham. Derfor blir jeg veldig spent på hvordan det går med ham, og har ikke lyst til å legge vekk boken før jeg får vite hva som skjer. Bipersonene blir litt ulne, og jeg husker ikke alltid hvem som er hvem, bortsett fra Johnny og Lotte som jeg også blir glad i fordi de ikke er entydige typer, men levende mennesker som gjør kloke ting og dumme ting og som er ærlige og uærlige og snille og slemme - troverdige mennesker med andre ord! Uteliggeren i parken er fin (men litt for klok?) Men hvorfor må han dø? Det synes jeg er trist. På den annen side: Da må jo Laurits klare seg helt selv, og det er kanskje en forutsetning for at krisen skal toppe seg. Jeg liker pappaene i historien. De er så hjelpeløse. Vil så gjerne, og tror de gjør det som er best, men så blir det liksom ikke bra likevel. Jeg liker slutten. Det gjør godt når fattern holder fast. Da tror jeg på fremtiden og på et godt forhold mellom far og sønn når bare stormen er ridd av.